60. obletnica LD Rižana

Za organizirano slovensko lovstvo je letošnje leto jubilejno. Mineva namreč 100 let od ustanovitve Slovenskega lovskega kluba, predhodnika današnje lovske zveze Slovenije, na obali pa kar nekaj lovskih družin slavi 60-letnico delovanja.
Lovska družina Rižana je bila ustanovljena kmalu po podpisu mirovnega sporazuma z Italijo, torej leta 1947, njen revir pa je bil zaokrožen po priključitvi cone B STO Jugoslaviji osem let kasneje. Prvi predsednik družine je bil Atilijo Kavrečič.
V soboto so se na priložnostnem slovesu ob imenitnem lovskem domu na vzpetini nad reko Rižano ozrli prehojeno pot. Zagnani predsednik LD Rižana Fabio Steffe je številnim lovskim tovarišem in gostom predstavil najpomembnejše mejnike iz zgodovine družine. Poudaril je strokovne in etične plati delovanja lovcev, zavezanost do narave in okolja ter poudaril, da »kakovost življenja divjadi in ostalih prosto živečih živali pomeni tudi kakovost življenja človeka«. Posebej je spomnil na vlogo lovcev v osamosvojitveni vojni 1991, ki je v veliki meri premalo poudarjeno oz. zamolčano.
Predsednik Lovske zveze Slovenije Bogdan Mahne je podčrtal pomen izobraževanja lovcev in osveščevanja mladih, tudi zato, da bodo lovske družine pomladile svoje vrste, Alojz Rožman, predsednik Lovske zveze Koper, pa pomen prostovoljnega dela lovcev pri skrbi za zaščito narave in divjadi. Zbrane so pozdravili tudi lovci iz pobratene družine Podbrdo.
Ob jubileju so številni lovci prejeli priznanje za svoj trud, najvišje lovsko odlikovanje Red za lovske zasluge I stopnje pa je Steffetu predal predsednik LZ Slovenije Bogdan Mahne.

Lovcem se je za njihovo sodelovanje med osamosvojitveno vojno zahvalil starešina LD Rižana in obenem tudi predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko Fabio Steffe.
Ob tej priliki je Steffe svečano podelil društveno plaketo Sever vsem LD Lovske zveze Koper, ki so v osamosvojitveni vojni 1991, sodelovale v »AKCIJI OKO«, to je pomenilo organizirano tajno opazovanje in javljanje premikov JA na meji z R. Hrvaško.
Za izredno angažiranost članov LD Rižana v osamosvojitveni vojni 91 in razvoju varnostne kulture ter tvornega dolgoletnega sodelovanja z društvom Sever, je njen predsednik podelil in izobesil častni modri trak na prapor LD Rižana.
Vrhunec prireditve je bila v znak miru posaditev stare oljke pred lovsko kočo in svečano odkritje spominske plošče, posvečene vsem lovcem in krajanom, ki so častno in ponosno sodelovali v boju za samostojnost.

Predsednik Policijskega Veteranskega Društva SEVER za Primorsko in Notranjsko Fabio Steffe ter tedanji ( Osamosvojitvena vojna 1991) načelnik narodne zaščite krajevne skupnosti Črni kal Sašo Andrejašič častno odkrivata spominsko obeležje namenjeno vsem lovcem in krajanom.

Kulturni program v Rižani so zaokrožili Lovski pevski zbor Dekani, ki ga je vodil pevovodja Anton Baloh, Notranjski rogisti iz Cerknice in Folklorna skupina Skala iz Kubeda.

Za številne obiskovalce so rižanski lovci skuhali ogromen kotel divjačinskega golaža, katerega so brezplačno podelili veliki prisotni množici obiskovalcev, slavje pa so zaokrožili z lovsko veselico in plesom z ansamblom Dan ponjer.

Starešina LD Rižana
Fabio Steffe