Srna je poginila v mukah

Dan ali dva prepozno so lovci med Olmom in Staro Semedelo v Kopru ob njivi našli poginulo srno. Ta se je ujela v zanko, ki jo je postavil neznani objestnež, in v grozljivih mukah poginila. Primer preiskuje policija.

Koprski lovci so pred dnevi med Staro Semedelo in Olmom v zanki našli poginulo srno.  Foto: FB Lovska zveza Koper

KOPER > Zgodilo se je drugi dan maja, ko so lovci koprske lovske družine ob rednem obhodu lovišča naleteli na kadaver srne. To ne bi bilo nič posebnega, če srna ne bi bila ujeta v žičnato zanko. Zanko je nekdo nastavil med Staro Semedelo in Olmom, ob robu njive, očitno z jasnim namenom, da vanjo ujame divjad.

“Srna je poginila dan ali dva pred našo najdbo,” pojasnjuje predsednik lovske družine Janko Taurer. “Srni žal ni bilo pomoči in je svoje življenje končala v zanki v mukah.” Lovci so pregledali okolico in odkrili še dve podobni zanki. Ti sta bili k sreči prazni. O dogodku so seveda takoj obvestili policiste, ki so vzeli sledi in začeli zbirati informacije, ki bi jih pripeljale do storilca. S kom so se že pogovorili in ali imajo osumljenca, nismo uspeli izvedeti. “Zanke smo pred časom že našli, vendar k sreči prazne,” pojasnjuje Taurer.

Hkrati pa je pozval lastnike psov, naj v tem času ne spuščajo svojih ljubljenčkov v naravo, saj srne ravno zdaj polegajo mladiče. Da bi zbežal pred psom, pa mora biti mladič star najmanj dva ali tri mesece.

“Pred nekaj leti je človek, ki je na območju Rižane lovil srne v zanke, končal tudi na sodišču in bil obsojen,” pravi predsednik rižanske lovske družine in predsednik koprske lovske zveze Fabio Steffe.

“Zanke žal najdejo lovci tudi v drugih družinah, k sreči te postavljajo le redki posamezniki. Ampak prej ali slej bodo tudi oni naleteli na “zanko” in ga bomo odkrili,” Steffe opozarja vse, ki se še ukvarjajo s tovrstnim izredno krutim načinom lova divjadi. Krivolovcev, ki bi lovili s puško, pa v Istri skorajda ni.

V 30-kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško je ves maj prepovedano sprehajati pse brez povodca tudi zaradi cepljenja lisic proti steklini. To počnejo s posebnimi vabami, ki jih ta mesec odmetavajo z letal. Ko jih lisice zaužijejo, so odporne proti steklini.