24. TRADICIONALNA ČISTILNA AKCIJA »GOZD NI KANTA ZA SMETI« NA OBMOČJU LD RIŽANA

Na podlagi vsakoletnega programa dela Lovske družine Rižana, smo v okviru svetovnega  dneva zemlje in vode,  v soboto 15. aprila 2023 ob 09.00 uri  organizirali  z podporo MO Koper, Marjetice 24. tradicionalno za lovce obvezno čistilno akcijo  na območju KS Črni kal in Zazid z imenom »Gozd ni kanta za smeti«.

Urejena, ohranjena in čista narava je sestavina kakovosti življenja, temeljna prednost in pogoj sodobnega zdravega življenja.

Čisto, zdravo in urejeno okolje, čiste vode in zrak, so bogastvo, ki nam ga je poklonila narava, sami pa za urejenost in čuvanje okolja ne skrbimo dovolj.

Mi lovci kot varuhi narave se vse bolj zavedamo, kako pomembno je urejeno okolje za kakovost življenja, zato smo tudi letos kljub finančnim težavam organizirali  tradicionalno čistilno akcijo.

V akciji je sodelovalo  skupaj 139 oseb. Od tega 42 lovcev LD Rižana, 23 krajanov Kastelca, 25 Zazida  in ostalih, gasilcev društva Dol, društva Stena Podpeč, Turističnega društva Ravne Predloka,  vaščani  Kubeda, Rižane, Cepkov, Bezovice, Črni kal,  Kortin in drugi.

  • Glede na situacijo smo bili razdeljeni na več skupin, katere so bile zadolžene za posamezno območje v okviru 23 zaselkov KS Črni kal in  KS  Zazid. Skupaj z svojci je sodelovalo 139 oseb. Čistili smo okolje pretežno tam kjer imamo lovišče, posebno pozornost pa smo dali na okolico  izvira reke Rižana, magistralno cesto ter divja odlagališča oblačil, obutev, torb itd. ki jih ustvarjajo begunci na poti v smeri Italije.
  • Glede na to , da je bila teden prej organizirana čistilna akcija v okviru MO Koper na našem območju, smo bili začudeni nad pretirano količino kosovnih in drugih odpadkov, predvsem kamionskih gum, bojlerjev, hladilnikov,  gospodinjskih aparatih, kolesa in  razne otroške igrače. Oblačila in ostala oprema, ki so jo običajno puščali pribežniki na gozdnih poteh, je bilo izrazito manj kot lani.
  • Ob cestah so prevladovale plastenke in pločevinke.

 

Zadovoljni smo, da se večletna želja, da bi se nam pridružili tudi drugi uporabniki naravnega okolja uresničuje.  Zato se vsem udeležencem čistilne akcije  iskreno zahvaljujemo. Posebna zahvala gre MO Koper in Marjetici Koper za nudeno pomoč.