21. TRADICIONALNA ČISTILNA AKCIJA » GOZD NI KANTA ZA SMETI« NA OBMOČJU LD RIŽANA

Na podlagi vsakoletnega programa dela Lovske družine Rižana, smo kljub izrednim razmeram tudi letos v okviru svetovnega  dneva zemlje in vode,  v soboto 12. septembra 2020 ob 09.00 uri  organizirali  z podporo MO Koper, Marjetice 21. tradicionalno za lovce obvezno čistilno akcijo  na območju KS Črni kal in Zazid z imenom Gozd ni kanta za smeti in Brez čiste vode ni življenja.

Urejena, čuvana in čista narava je sestavina kakovosti življenja, temeljna prednost in pogoj sodobnega zdravega življenja.

Čisto, zdravo in urejeno okolje, čiste vode in zrak, so bogastvo, ki nam ga je poklonila narava, sami pa za urejenost in čuvanje okolja ne skrbimo dovolj.

Mi lovci kot varuhi narave se vse bolj zavedamo, kako pomembno je urejeno okolje za kakovost življenja, zato smo tudi letos kljub finančnim težavam in Koronavirusu  organizirali če prav v manjšem obsegu tradicionalno čistilno akcijo.

V akciji so sodelovali lovci in svojci iz LD Rižana. Glede na situacijo smo bili razdeljeni v pet skupin, katere so bile zadolžene za posamezno območje v okviru 23 zaselkov KS Črni kal in  KS  Zazid. Skupaj z svojci je sodelovalo 53 oseb.

Čistili smo okolje pretežno tam kjer imamo lovišče, posebno pozornost pa smo dali na okolico  izvira reke Rižana.  Pozitivno presenečeni smo bili ker je  bilo  okolje   manj obremenjeno z nevarnimi in škodljivimi odpadki. Razen divje gradnje objekta na območju Rakovca nismo zabeležili.

Skupaj je narava lažja za  cca 14 kub.  raznovrstnih odpadkov, kot na primer, hladilnik, sesalec, tuš kabino, avtomobilski sedež, jogi,  veliko pločevink in plastičnih steklenic in drugo.

Odpadke smo odvažali  z  avtomobilskimi  prikolicami in traktorji.

Odpeljali smo jih na odjemna mesta , od koder je dalje za odvoz in deponiranje odpadkov poskrbela Marjetica Koper .

Zadovoljni smo, da se nam večletna želja, da bi se nam pridružili tudi drugi uporabniki naravnega okolja uresničuje.  Zato se vsem udeležencem čistilne akcije  iskreno zahvaljujemo. Posebna zahvala gre MO Koper in Marjetici Koper za nudeno pomoč.